Orvosi tanácsok

Az utazás élmény. Aki útnak indul a legritkább esetben számít arra, hogy nyaralása, síelése vagy üzleti útja alatt valamilyen betegség, egészségkárosodás, vagy sérülés éri. A megelőzésen hatalmas hangsúly van, hiszen sokan hajlamosak elfeledni, hogy egy idegen országban a fizika törvényei, a természet erői és szervezetünk tűrőképessége ugyanúgy mérendő, és testünk ugyanúgy esendő, mint az otthoni biztonságos környezetünkben. Éppen ezért a szabadság okozta felszabadultság nem szabad, hogy egyenlő legyen a felelőtlenséggel, az óvatlansággal, a kockázat keresésével és határaink feszegetésével.
Aki valamilyen ismert, krónikus betegségben szenved, annak külföldi tartózkodása, pihenése alatt is követnie kell kezelőorvosának utasításait, előírásnak megfelelően kell szedni gyógyszereit, vagy kell részt vennie kezeléseken. Ez nemcsak a tartósan külföldön tartózkodó egyénekre igaz, de egy több órás szomszédos országban zajló üzleti tárgyalásra se induljon el senki rendszeresen szedett gyógyszerei, vagy akut rosszullét során bevált terápiás készítményei nélkül!

Indulás előtt mindig ellenőrizzük, hogy a gyógyszereink nem járnak-e le az út alatt, illetve kellő mennyiségben állnak majd rendelkezésre. A külföldön vásárolható gyógyszerek bár hasonló, vagy ugyanolyan hatóanyagúak, de hatóanyag tartalmuk, hatáserősségük, kiszerelésük és leginkább gyári nevük eltérő lehet, nem beszélve árukról. A hazánkban receptköteles gyógyszerek valószínűleg más országban is csak orvosi rendelvényre adhatók ki!

Aki már az indulás előtt valamilyen fertőzéstől, akut egészségkárosodástól szenved, esetleg egy krónikus betegség elhanyagolt stádiumában van, jobb ha nem is indul útnak. A külföldön súlyosbodó, komplettálódó betegség csak további kellemetlenségeket, ellátási nehézséget és jelentős költséget okozhat. Senki ne induljon betegen útnak!

A betegség megelőzés egyik fontos eleme a higiéniai szabályok maradéktalan betartása. Néhány kedvelt turista paradicsomban a higiéniai feltételek nem mindig az európai gyakorlatnak és gyomornak konformak, így hamar előfordulhat, hogy egy kellemetlen hasmenés, gyomorrontás, allergiás reakció kialakulása lesz óvatlanságunk büntetése.

Javasolt a nyers zöldségek és gyümölcsök ásványvízzel történő megmosása, a fokozott kéz higiéne betartása, akár otthonról hozott fertőtlenítő, dezinficiáló kendők, törlők gyakori használata. Az sem baj, ha az evőeszközöket, poharakat, üvegek nyakát töröljük át használatuk előtt.

Ételek fogyasztásakor vegyük figyelembe, hogy az adott ország gasztronómiai szokásai, az ételek elkészítésének módja, azok fűszerezése, jelentősen eltérhet az általunk megszokottól. Sok kellemetlen pillanattól kíméljük meg magunkat, ha csak mértékkel fogyasztunk a szervezetünk által kevésbé ismert erős adalékanyagokból, fűszeres, esetleg nem kellően átsütött ételekből. A vendéglátó kedves kínálása hízelgő, de számoljunk a következményekkel is! Nyers tengeri ételeket lehetőleg ne fogyasszunk! Ezek gyakran nagyon allergének, melyek akár életet veszélyeztető reakciókat is okozhatnak! A gyümölcsöket lehetőleg hámozva fogyasszuk! Utcai árusoktól nem javasolt semmilyen nyers zöldség, gyümölcs, házi készítésű nyalánkság és főleg nem hús és tejtermékek vásárlása és fogyasztása!

Italokat, üdítőket, már felbontott üvegből ne fogadjunk el, kérjük, hogy azt szemünk láttára bontsák fel! Ez nemcsak a fertőzésektől, de a szándékos mérgezéstől, kábítószer vagy tudatmódosító szer bevitelétől is megkímél bennünket, amely további súlyos (pl. szexuális erőszak, kifosztás) következményekkel is járhat. Az üdítős üvegeket, italos palackokat felbontás előtt mossuk meg, ha lehet használjunk szívószálat!

A jégkockával felszolgált italokat sok helyen érdemes kerülni, mivel a hálózatból érkező víz tisztasága kérdéses lehet. Kávé és tea készítéséhez mindig forralt vizet használjunk! Ásványvizet csak bontatlan palackból fogadjunk el! Étteremben szóda helyett érdemesebb szénsavas ásványvizet kérni.

Bizonytalan higiéniás környezetben a fogmosáshoz is érdemes ásványvizet használni. Zuhanyozás közben ne igyunk a vízből, azt ugyanis nem ritkán fúrt kutakból szolgáltatják.

Öltözködjünk rétegesen, az adott klimatikus viszonyoknak megfelelő ruházatot vigyünk magunkkal! Egy plusz melegebb ruhadarab még a mediterrán országokban is szükséges lehet. A napnak kitett testrészeket védjük minden esetben legalább egy réteg ruhával, de alatta is használjunk megfelelő faktorerősségű naptejet! Sok napsütéssel rendelkező területeken a fejet és nyakat védő fejfedő és megfelelő minőségű UV szűrős napszemüveg legyen nálunk! Túrákhoz, különösen erdőben, mezőkön, hegyvidékeken és sivatagban zárt cipőt, lábbelit viseljünk!  Használjunk rovarriasztó sprayt, kenőcsöt, balzsamot! Elsősorban északi országokba vagy hegyvidékre utazva, mindig legyen nálunk esőkabát és/vagy esernyő! Esti szabadtéri programokhoz használjunk hosszú nadrágot és könnyű felsőt, karokat is befedő ruhadarabokat! Tengeri (főleg sziklás) fürdőzéskor a vízben is hordható lábbeli fontos viselet (pl. tengeri sünök ellen).

Szintén a megelőzést szolgálja, ha utazás előtt meggyőződünk arról, hogy a célországban javasolt-e valamilyen oltás előzetes beadatása. Ne feledjük, hogy a védettség kialakulásához bizonyos oltások esetében akár hetekre is szükség lehet! Az oltásokról részletesen ITT olvashat. Sárgaláz -, hepatitis A, B -, veszettség -, gennyes agyhártyagyulladás-, kanyaró- rózsahimlő mumpsz -, agyhártyagyulladás -, diftéria tetanusz-, tífusz-, kolera-, gyermekbénulás-, kullancs okozta agyvelőgyulladás és bárányhimlő elleni oltások a leggyakrabban igényeltek, de bizonyos esetekben az utazás előtt ajánlott az influenza és a tüdőgyulladás egyik kórokozója elleni oltás is!  A tanácsadás és ellátás térítés ellenében vehető igénybe. Utazással kapcsolatos oltásokat a fővárosi és a megyei ÁNTSZ Oltóközpontjaiban is végeznek. Az oltások egy része a háziorvosnál is felvehető.

Az utazások alatt, vagy a hazaérkezés után a leggyakoribb probléma az emésztési zavarok mellett a gyomorrontás, hasmenés, hányás, mely akár súlyos fokú folyadék és elektrolit vesztéshez, kiszáradáshoz is vezethet. Az utazók hasmenése, vírusok, baktériumok és egysejtűek okozta bélfertőzések, a fertőző májgyulladás, a tífusz, étellel és vízzel terjedő fertőző betegségek fordulhatnak elő. A legfontosabb szabály a megelőzés! Készüljön hasmenés következtében elveszített só pótlására, a bélflóra helyreállítására gyógyszertárban beszerezhető készítményekkel (Normaflore, Normolyt por), vagy vigyen magával konyhasót és cukrot! Ezek megfelelő keveréke hasonló hatású (elkészítése: 4 teáskanál cukor + 2 teáskanál só + 1 liter palackozott vagy forralt víz). Várostól, orvosi ellátástól távoli helyre utazók vagy hosszabb időt trópusokon töltők orvosi szenet, bélfertőtlenítőt, esetleg bélműködés lassítót vigyenek magukkal! Rövid antibiotikus kúrához szükséges gyógyszert orvossal kell megbeszélni és felíratni.

A napégés akár félóra alatt is kialakulhat, viszont akár 2-3 napot is igénybe vehet míg újra a tengerpartra merészkedünk. Ne rontsa el nyaralását azzal, hogy egy sötét szobában tölti az időt! A megfelelő, lehetőleg magas faktorszámú naptej megvásárlását már itthon tegye meg, hiszen egy túristaparadicsomban annak ára bizonyosan magasabb is lesz. Trópusi országokban délelőtt 10 és délután 5 között kalapban, a vállát és a nyakat fedő ruházatban sétáljon! Vízisportokhoz, hajóutakhoz, fürdőzéshez is érdemes fehér pólót használni, hiszen a nyíltvízen a napégés kockázata fokozott. Búvárkodók is készüljenek fel a napszúrás és napégés elkerülésére! Néhány tengeri növény és kisebb ragadozó (medúza, tengeri sün) mérges csípésétől, harapásától, szúrásától az úszócipő hatékonyan megvéd. Ne nyúljon trópusi víziállatokhoz, ha nem tudja, veszélyesek-e! Nyersen semmiképp ne egyen tengeri élőlényeket!

A búvárok kiképzésük során megtanulják, hogy hogyan kerülhető el a keszonbetegség kialakulása, de balesetek sajnos bárkivel történhetnek. A keszonbetegség vagy más néven dekompressziós betegség olyan tünetegyüttes, amely során a nagy nyomáson feloldódott nitrogén a nyomás csökkenése miatt buborékokat képez a szövetekben és a vérben. Leggyakrabban a középfül sérül, azonban a vérerekben keletkező légbuborékok a tüdő verőereibe jutásával könnyen kialakulhat légembólia is, amely  életveszélyes állapot.

A keszonbetegség tünetei nem azonnal alakulnak ki. A felszínre érést követő egy órában mindössze a károsodást elszenvedők felének vannak panaszai, de 6 órán belül az arány már 90%-osra tehető. A panaszok fokozatosan kezdődnek, és csak később komplettálódnak.

A legenyhébb forma jellemzően fájdalmat okoz. A fájdalom általában a kar és a láb ízületeiben jelentkezik először. Eleinte csak enyhe vagy csak átmeneti, de később fokozatosan egyre súlyosabbá válik. A ritkább tünetek között a viszketést, a foltos bőrelváltozást és a kifejezett fáradtságérzést lehet tapasztalni.

A keszonbetegség súlyosabb formája jellemezően idegrendszeri tünetekhez vezet, melyek az enyhe érzéskieséstől a bénulásig, légzésleállásig változhatnak. Amennyiben a gerincvelő érintett, érzéskiesés, zsibbadás és gyengeség alakulhat ki a karban, a lábban vagy mindkettőben. A kisfokú gyengeség vagy zsibbadás órák alatt mehet át visszafordíthatatlan bénulásba. Vizelési képtelenség is előfordulhat. Az agyi érintettség tünetei – melyek hasonlóak a légembóliához – a fejfájás, zavartság, beszédzavar és a kettőslátás. Eszméletvesztés ritkán előfordulhat. A vénákon a tüdőkbe vándorló gázbuborékok köhögést, mellkasi fájdalmat és súlyosbodó légszomjat idéznek elő. A súlyos esetek keringési összeomlással és halállal fenyegetnek.

A diagnózist CT vagy MR vizsgálat segítségével mindig orvos kell, hogy megállapítsa.
Bizonyos esetekben (enyhe panaszokat okozó viszketés, bőrfoltosság, kimerültség) nem kell rekompressziós kezelés, de megfigyelés szükséges, mert órák alatt állapot rosszabbodás kialakulhat.

Súlyosabb tünetek esetén a beteget magas nyomású (rekompressziós) kamrába kell helyezni, mert az hatékonyan helyreállítja az érintett szövetek vér- és oxigénellátását. A rekompresszió után a nyomást fokozatosan, csökkentik, hogy elegendő idő legyen a keletkezett, felesleges gázok károsodás nélküli eltávozására. A rekompressziós kezelés a merülés utáni első 48 órában járhat sikerrel, és akkor is alkalmazni kell, ha a legközelebbi ilyen kamra elérése hosszabb betegszállítást vesz igénybe. Várakozás, vagy szállítás közben jól záró arcmaszkkal kell oxigént adni, illetve szájon át vagy intravénásan folyadékot kell bevinni. A kezelés kezdetének elhúzódása emeli a maradandó károsodás kockázatát.

A merülést előre kell megtervezni dekompressziós táblázat vagy számítógép segítségével. Ez a táblázat azt is jelzi, hogy mikor kell közbeiktatni a dekompressziós pihenőket.

Több napos búvárkodás után, fél-egy napos felszíni tartózkodás ajánlott repülés vagy nagyobb tengerszint feletti magasságra utazás előtt. Az enyhe keszonbetegségből meggyógyultak legalább két hétig tartózkodjanak a merüléstől!

A malária ellenes szer és a rovarirtó (bőrre, ruházatra) együttesen hatékony! A verítékező bőrfelületet gyakrabban válik a vérszívók célpontjává, így azt érdemes többször is rovarriasztóval befújni, bekenni. Fürdés után érdemes megismételni a kezelést! Napnyugta után hosszú ujjú ruha, hosszú nadrág, zokni, cipő, a rovarcsípés esélyét csökkenti. A maláriát terjesztő szúnyogok inkább este, a Dengue lázat terjesztők nappal csípnek. Maláriaveszélyes területen használjon alváskor szúnyogriasztóval (külföldön legismertebb a Permethin) átitatott hálót! Magyarországon forgalomban lévő antimaláriás szer a Lariam, amelynek használatát 1 héttel az indulás előtt kell kezdeni, és 4 héttel a hazaérkezés után is szedni kell, heti 1 alkalommal. Alkohollal együtt májkárosító hatása fokozódik! Depresszióra hajlamos hölgyek Lariamot ne szedjenek! Malária megelőzésére 15 kg súly alatti gyermeknek Lariam nem adható. A Delagil dózisa testsúlytól függő. Már 2 héttel az indulás előtt szedni kell, folyamatosan, hazaérkezés után még 4 hétig.

Indulás előtt nőgyógyászati vizsgálat javasolt, erről rövid angol nyelvű igazolás szükséges lehet. Útlevelében kis kártyán szerepeljen a vércsoport és egyéb betegségeiről szóló információ, gyógyszereinek listája, esetleg kezelőorvosának elérhetősége! A 30. terhességi hét fölött a légitársaságok visszautasíthatják a szállítást. Hosszú repülőút alatt óránként sétáljon 10 percet! Különösen ügyeljen a higiéniai szabályok betartására. Az internet segítségével könnyen tájékozódhat a legközelebbi szülészet-nőgyógyászattal rendelkező kórház címéről és telefonszámáról. Kössön olyan biztosítást, amely szükség esetén a külföldön megszületendő baba hazaszállítását is tartalmazza! Terhesség első harmadában élő vakcina nem adható (pl.: sárgaláz elleni oltás).

Akár csak néhány napra, akár hosszabb időre utazik csecsemővel, kisgyermekkel mindig vigyen magával a gyerekágy fölé rovarirtóval átitatott szúnyoghálót, vízfertőtlenítőt (filteres pumpa), magas faktorú napvédőt, homokozó cipőt! A szabadban szárított ruhaneműt mindig vasalja át mert a szabad levegőn szárított ruhaneműbe betegséget terjesztő rovarok, szúnyogok rakhatják petéiket és fertőzhetik meg azokat. A repülőútra készítse elő a baba kedvenc játékát, kellő mennyiségű folyadékot, csere pelenkát, nedves törlőt! A közelmúltban lezajlott középfülgyulladás, arcüreggyulladás igen heves fájdalmat okozhat az utastérben lévő kabinnyomás változása miatt. Ha halaszthatatlan az utazás, fülcsepp, orrcsepp, fájdalomcsillapító legyen kéznél!
Gyermekkel utazók legalább két hónappal az indulás előtt kérjék orvos tanácsát a védőoltásokkal kapcsolatban! Sárgaláz elleni oltás 9 hónapos kor alatt nem adható!

A Magyarországon kötelező korszerinti, a külföldön kötelező és javasolt oltásokat időben illeszteni kell! Néhány esetben, csak több oltás nyújt teljes védelmet!

Utasbiztosításokról

Egészségkárosodások, balesetek a világ bármelyik pontján bekövetkezhetnek. Legyen szó tartós külföldi munkavállalásról, vagy csak néhány órás üzleti útról, esetleg családi kirándulásról egy szomszédos országban, bármikor előfordulhat, hogy külföldön kell igénybe venni az adott ország egészségügyi ellátását. Ezeknek a típusú ellátásoknak a jelentős része rendkívül költséges, melyet vagy a beteg előre megkötött utazás vagy egyéb biztosítása, vagy a rászoruló önmaga, esetleg támogató családtag, munkáltató, alapítvány vagy egyéb szervezet fizet meg. Otthonunktól távol ezeket a helyzeteket kezelni sokkal nehezebb, és nem egy esetben megdöbbentően költséges is lehet. Ezért azt tanácsoljuk, hogy soha ne induljon el külföldre egy megfelelő utasbiztosítás nélkül.

Az utasbiztosítási termékek a biztosítási összegek erejéig állnak helyt – többek között – a sürgős betegségi és baleseti ellátások tetemes orvosi költségeire és az esetlegesen felmerülő jogi költség terén is számíthatunk fedezetükre. Természetesen nem minden utasbiztosítás nyújt egyformán teljes körű fedezetet, sőt még a megegyező elnevezések is különböző szolgáltatásokat takarhatnak.

Bár a poggyászbiztosítások is rendkívül fontosak, sokkal komolyabb anyagi terhet jelent, ha hazánktól távol megbetegszünk, vagy baleset ér minket. Például egy komolyabb síbaleset után már a helikopteres mentés is milliós költséget jelenthet, de a kórházi kezelés még ehhez képest is sokszorosába kerülhet. A tengeren túl pedig egy viszonylag nem bonyolult kórházi kezelés is szinte hihetetlen végösszegű számlát eredményezhet. A biztosításért fizetendő díj ugyanakkor csak töredéke az egész utazás összköltségének – és ez az, amin tényleg nem szabad spórolni!
Az utasbiztosítási szerződés birtokában nem csak anyagi helyzetünket érezhetjük biztonságban, de a biztosító assistance-központjától a váratlan helyzetekben valóban értékes segítséget kaphatunk.

Az utasbiztosítási szerződésekben többfajta szolgáltatást kapunk egyszerre, egy csomagban. Minden utasbiztosítási szerződés tartalmazza betegség vagy baleset esetén az orvosi költségek megtérítését, balesetbiztosítást, és poggyászbiztosítást – persze a választott módozattól függően eltérő tartalommal és eltérő limitösszegekkel.

A magasabb igényeket kielégítő csomagok több esetben felelősség- és jogvédelmi biztosítási elemeket tartalmaznak (ügyvédi, szakértői költségek, óvadék), valamint további olyan szolgáltatásokat is nyújtanak, amik egy váratlan helyzetben komoly segítséget jelentenek (ilyen pl. betegségünk esetén a gyermekek hazaszállítása, de akár a káreseménnyel kapcsolatos telefonköltségek megtérítése). Távolabbi, tengerentúli utazásokra (és főleg az Egyesült Államokba) feltétlenül olyan szerződést válasszunk, amely legalább 20 – 30 milliós limitösszeget tartalmaz, vagy éppenséggel felső korlát nélkül vállalja a költségek megtérítését.

A biztosítótársaságok utazás biztosítási szolgáltatásai négy csoportba sorolhatók. Mindegyik utasbiztosítási módozat tartalmaz asszisztenciaszolgáltatást, klasszikus élet-, baleset- és betegségbiztosítási szolgáltatást, poggyászbiztosítást, illetve nem egy módozat jogvédelmi szolgáltatást is nyújt.

Az asszisztenciaszolgáltatás keretében telefonon nyújtanak segítséget egészségügyi probléma, vagy baleset esetén. A szolgáltatás keretében felvilágosítást kaphatunk az egészségügyi ellátásunk lehetőségeiről, illetve segítenek a lehető leggyorsabban orvosolni (gyakran a szó szoros értelmében) problémánkat.

Biztosítottnak számít a lefoglalt biztosítási csomag fedezeti összege alapján: – az első ellátás és a közvetlen fájdalom elleni küzdelem kezelési költségei (dekompressziós kamra is a biztosított tartózkodási helyen külföldön) – beteg-, illetve hazaszállítás, keresési és mentési költségek, – rokkantság, – hazaszállítás haláleset esetén, – a biztosított utazás során külföldön sürgősen fellépő betegségei és balesete.

Amennyiben nincs érvényes társadalombiztosítása Magyarországon, vagy a kártalanítás a biztosított által benyújtandó dokumentumok hiányában, következtében hiúsul meg, úgy a gyógyulási költségek kártérítési összegéből 20%-os önrész kerül levonásra, illetve előreteljesítés esetén visszakövetelésre.

A szerződés értelmében balesetnek minősül olyan, a biztosított akaratától független esemény, amely hirtelen és mechanikus módon kívülről hat a testére, és amely a biztosított testi károsodásával vagy halálával jár. Balesetnek minősülnek továbbá a mérgezések vagy marások, mérgező vagy maró anyagok, folyadékok vagy gázok bevitele vagy belélegzése; vízbe fulladás.

Biztosítottnak számítanak a szükséges orvosi, betegszállítási, kórházi tartózkodási és gyógyszerköltségek külföldön történő baleset vagy sürgős megbetegedés esetén. Az egyszeri, orvosi szempontból szükséges betegszállítás költségei külföldön a legközelebb eső kórházba kórházi vagy ambuláns ellátás céljából és vissza a szálláshelyre. A mentési és keresési költségek, a sürgősségi-/hazaszállítás. Orvosi szempontból szükséges hazaszállítás, beleértve szükség esetén a mentőrepülőgépet is, amennyiben a helyszínen nem elegendő az orvosi ellátás, és a biztosított szállításra alkalmas állapotban van.

A valamennyi biztosítási ágra vonatkozó, az általános szerződési feltételekben meghatározott kizárások mellett általában nem áll fenn biztosítási védelem az alábbiak esetében:

Gyógykezelések és egyéb orvosilag elrendelt intézkedések, amelyek az utazás okát jelentik, illetve amelyek szükségessége a biztosítás megkötése, illetve az utazás megkezdése előtt ismertek voltak, vagy amelyekkel számolni kellett.

Helyhez kötött gyógyászati előfordulások igénybevétele (pl. kúrák). Karcsúsító vagy szépségkúrák.

Fáradt vagy kimerült állapotok nyomán bekövetkező események.

Várandóságok, szülések a 36. terhességi hét után, terhesség-megszakítások vagy kezelések fogamzásgátlási intézkedések következtében; a kötvény érvényességi időtartama alatt született gyermek ellátása, kezelése.

Konzerváló vagy pótló fogkezelések, illetve azok a kezelések, amelyek nem a közvetlen fájdalom elleni küzdelem első ellátását szolgálják.

Munka közben végzett kézi tevékenység, vagy a katonai szolgálat során keletkező események.

Plusz szállodaköltségek vagy a kísérők költségei.

Karantén-költségek.

Alkohollal vagy kábítószerrel való visszaéléssel összefüggő gyógyászati kezelések.

Mindennemű repülő tárggyal történő repülés okozta egészségkárosodás, kivéve, ha a biztosított repülőgép utasaként egy, a civil légi forgalomban engedélyezett motoros vagy sugárhajtású repülőgépet használ.

Extrém sportok, ejtőernyős ugrások vagy hasonlók; extrém magashegységi túrák engedéllyel rendelkező vezető nélkül, 6.000 méternél magasabb hegyen kifejtett tevékenységek és melyek nem egy szervezett túra részeként foglaltak vagy vadvízi sporttevékenység; snowboard, downhill kerékpározás, kiteboard, versenysportok.

Gépjárművezetés, amennyiben a biztosított nem rendelkezik az előírt vezetői engedéllyel.

Merülések az adott mélységre szóló alkalmassági igazolás nélkül.

A biztosítások “klasszikus” kizárásai (nukleáris sugárzás, háború, zavargás, jogellenes vagy súlyosan gondatlan magatartás, súlyosan ittas állapot, vagy kábítószer hatása miatt, öngyilkosság, vagy annak kísérlete miatt bekövetkezett károk) szinte minden biztosítónál érvényesülnek.

A biztosítók általában megpróbálják visszaszorítani kockázatukat, így tipikusan nem biztosított a versenyszerű sportolás, nem – illetve csak pótdíj megfizetése mellett – biztosítottak az extrém sportok. A betegségbiztosításoknál hasonló megfontolások miatt természetesen nem biztosított az utazás előtt már meglévő betegség külföldi kezelése, a terhességgel kapcsolatos események.

Ha külföldi utazásunk célja síelés, snowboardozás, vagy éppen búvárkodás, hegymászás, mindenféleképpen tájékozódjunk előzetesen, hogy melyik biztosító milyen feltételekkel, esetleg kiegészítő modullal vállalja az ebből eredő kockázatokat. Akkor se hagyjuk figyelmen kívül ezt a szempontot, ha nyaralásunk során bungee-jumpingozni, siklóernyőzni, barlangászni, raftingolni, vagy egész egyszerűen kerékpározni szeretnénk.

Ha külföldön járva bármilyen kár történik, az első, és legfontosabb teendőnk, hogy értesítjük biztosítónk assistance-központját (ezt általában kedvezményes tarifával tehetjük meg, és magyar nyelven kaphatunk segítséget).

Az assistance-központ értesítése két okból is nagyon fontos. Az első ok, hogy ennek elmulasztása esetén a biztosító igen alacsony összegben korlátozhatja a kártérítés mértékét.

A második ok, hogy az assistance központól valóban értékes segítséget kaphatunk, ha bajba kerülünk. A segítség lehet az, hogy megtudjuk, hol van a legközelebbi egészségügyi intézmény, de lehet tolmácsszolgálat, vagy akár a jogi védelem megszervezése is.

Baleset, lopás, rablás esetén ugyanúgy szükséges a helyi hatóságok értesítése, mintha ezek az események itthon történnének meg velünk, valamint a helyi hatóság igazolására itthon is szükségünk lesz a kárrendezés folyamatán, ezért ezt se mulasszuk el!

Látszólag az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK/EHIC, melynek elődje az E-111-es nyomtatvány volt) megfelelő megoldást adhat a külföldön történt megbetegedéssel, balesettel kapcsolatos orvosi költségek megtérítésére, ez azonban nem teljesen igaz. Az EU -kártyát a területileg illetékes egészségpénztár bocsájtja ki, külön kérelem benyújtása után, és csak azoknak, akik a magyarországi egészségügyi szolgáltatásokra jogosultak. A kártyát térítésmentesen lehet igénybe venni.

Az Európai egészségkártya az utasbiztosításokkal szemben többszörösen is hátrányban van. Európán kívül értelemszerűen nem érvényes,  külföldön csak meghatározott egészségügyi intézményekben használható fel, nem téríti meg az egyéb költségeket (pl. a mentés költségeit).

A két legnagyobb hátránya pedig az, hogy egyrészt nem tartalmazza az utasbiztosításban foglalt, adott helyzetben igen értékes asszisztencia-szolgáltatásokat, másrészt pedig mindig csak az adott országban érvényes szabályok szerint téríti meg a felmerült költségeket.  Egy olyan országban, ahol a kezelés költségeiből akár 20-30%-ot is a betegnek kell önrész címén megtérítenie (nem egy ilyen ország van, köztük több Európában is), így például már egy közepes műtét ránk háruló költsége is több millió forintos számlát eredményezhet.

Nem érdemes tehát külföldi utunkra egy jó utasbiztosítás nélkül elindulni, mert az Európai egészségbiztosítási kártya kiváltása nem adja meg nekünk sem a szükséges anyagi biztonságot, sem a segítségnyújtási szolgáltatásokat.

Ausztria, Belgium, Ciprus, Bulgária, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Liechtenstein, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Svájc, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Svédország, Norvégia.

A turisták nagy része mindössze egy bankkártyával és az ahhoz tartozó biztosítással vág neki a külföldi nyaralásnak, ez viszont nem biztos, hogy elegendő minden helyzetben.

A bankkártyákhoz kötött baleset és poggyászbiztosítás kártérítési összege meglehetősen alacsony, ezért nem a legmegfelelőbb megoldás. Még a magas presztízsű arany- vagy platinakártyák biztosítási fedezete is csak mindössze 10 millió forint, márpedig akár egy súlyosabb baleset utáni intenzív terápiás ellátás valamelyik szomszédos országban, vagy egy amerikai út során bekövetkező kisebb baleset során is, ennek az összegnek a többszöröse lehet az orvosi költség. Egy családi utazás alkalmával, ha baj történik, jelentősen megnehezíti az ügymenetet, ha a családban többféle kártyabiztosítás van, mivel ebben az esetben egyszerre több biztosítóval is fel kell venni a kapcsolatot. Ha a családdal két gyermek is utazik, az utasbiztosítás megkötésekor érdemesebb a családi kedvezményt igénybe venni, hiszen így olcsóbb mint külön biztosítást kötni a két gyerek részére.

Egy utazás alkalmával a megfelelő online utasbiztosítás már kevesebb mint napi 500 forinttól elérhető. Manapság már a legtöbb utasbiztosítás az alapárban tartalmazza azokat az alapelemeket, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy nyugodt szívvel vehessük nyakunkba a világot. Jellemzően 3 naptól 1 évig terjedő időtartamra lehet utasbiztosítást kötni. A bérletes megoldás azoknak lehet hasznos, akik az év folyamán többször is kiutaznak külföldre.

Teendők baj esetén

Külföldi tartózkodásunk alatt sajnos előfordulhat, hogy azonnali egészségügyi segítségre van szükségünk. Akik beszélik az adott ország nyelvét, esetleg huzamosan tartózkodnak, dolgoznak külföldön és ismerik a helyi körülményeket, azok könnyebben tudnak segítséget kérni. Akik nem beszélnek egyetlen világnyelvet sem, azok segítség nélkül bizony nagyon nehezen boldogulnak. Csoportos utazás esetén az idegenvezetők sok mindenben tudnak segíteni, de ne feledjük el, hogy egy hirtelen fellépő egészségkárosodás, sérülés esetén minden perc számíthat, így érdemes a lehető legrövidebb riasztási láncot igénybe venni.

Szállodákban, campingekben, bizonyos appartman ház komplexumokban található 24 órás recepció szolgálat. A mentők, vagy orvosi ügyelet hívására nyugodtan kérjünk segítséget a recepción dolgozó személyektől. A szomszéd szobában, vagy sátorban tartózkodó turista valószínűleg ugyanúgy nem fogja ismerni az adott ország segélyhívó számait mint mi. Európában a 112 segélyhívó szám standard, de ne feledjük, hogy az angol nyelvű operátor elérése itt is bizonyos időt vehet igénybe! Közterületen elhelyezett telefonfülkék egyre kevésbé hozzáférhetőek, azonban ha találunk ilyet úgy a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság száma abban általában megtalálható. Strandokon, tengerpartokon keressünk vízimentőt!

Közterületi rosszullétek, balesetek esetén a helyi járókelőkön kívül a taxisok, rendőrök, tömegközlekedési eszközök vezetői, éttermi dolgozók fognak tudni a leghamarabb mentőt hívni számunkra.

Néhány ország sürgősségi ellátása számunkra lehet szokatlan, vagy ismeretlen, így ne csodálkozzunk, ha például az Egyesült Államok bizonyos államaiban egy közterületi rosszulléthez a tűzoltók érkeznek meg elsőként. Ne ijedjen meg, ezek a szakemberek megfelelő képzettséggel rendelkeznek a betegellátás megkezdéséhez, újraélesztés végzéséhez.

A laikus elsősegélynyújtás és újraélesztés több, főleg nyugat európai országban sokkal fejlettebb és szélesebb körben ismert az itthon tapasztalthoz képest. Nem árt azonban, ha már elindulás előtt, akár az utazás közben áttekintünk néhány életmentéshez szükséges rövid oktatófilmet. Ezekben az esetekben minden másodperc számít! Laikus újraélesztéshez kapcsolódó oktatófilm elérhető ITT vagy ITT. Ebből a VIDEÓBÓL csecsemők és gyermekek újraélesztéséhez és idegentest okozta fulladás megoldásához kaphat hasznos segítséget.

Amennyiben kórházat, sürgősségi betegellátó helyet keresünk, szintén érdemes a helyiek segítségét kérni, hiszen a térképeken jelzett kórházak lehetnek specializált intézmények is, ahol esetleg nem található az egészségkárosodás típusának megfelelő profil. Ha van lehetősége és talál, használjon mobil applikációt! Hasznos kereső szavak angolul: emergency, first aid, ambulance, doctor, hospital, rescue.

Amennyiben a betegség súlyossága és dinamikája megengedi, illetve már a kórházba érkezés után, a helyi ország magyarországi nagykövetségének felkeresése is hasznos segítség lehet. Azt se feledjük el, hogy az esetleges hazaszállítás megszervezésében is hatékony segítséget nyújt számunkra a külképviselet. Ők a tolmácsolásban is segítségünkre lesznek, így a kórházi ellátásban és felvilágosításban is jól hasznosítható a konzulátus dolgozóinak hely és nyelvismerete. A külképviseletek elérhetősége megtalálható ITT.

Az utasbiztosítóval minél hamarabb fel kell venni a kapcsolatot, ez a biztosítási feltételek betartása miatt is fontos (lásd.: UTASBIZTOSÍTÁSOKRÓL), illetve azt is tartsuk szem előtt, hogy a biztosító asszisztencia szolgálata tolmács biztosításával és a hazaszállítás teljes körű megszervezésével lesz segítségünkre.

A „HÁZI PATIKÁBÓL” ÉRDEMES MAGUNKKAL VINNI AZ ALÁBBIAKAT:

  • rendszeresen szedett gyógyszereinket
  • láz és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő tabletta, gyermekeknek kúp formájában (a kúpok hűtve tartandóak!)
  • hasfogók, görcsoldók, hányinger csökkentők
  • különböző méretű sebtapaszok
  • szem és orcseppek
  • allergia elleni készítmények
  • napégésre használható spray vagy krém.

Ezek felírását és rövid tanácsadást a háziorvosnál is lehet kérni, de a felsorolt készítmények általában recept nélkül kaphatóak. Ha úgy gondolja, hogy antibiotikumra lenne szüksége, mindenképpen keressen fel egy orvost, önállóan lehetőség szerint ne kezdjen antibiotikus terápiát!

Hasznos linkek

FŐBB REFERENCIÁK ÉS PARTNEREINK

A TrustAir cégcsoport eddigi működése során többek között az alábbi vállalatokkal, szervezetekkel működött együtt, nyújtott számukra egészségügyi szolgáltatásokat, illetve tanácsadási és/vagy projekt-menedzsment tevékenységet is végzett.