Légi betegszállítás kereskedelmi járaton

SPECIÁLIS MENTŐREPÜLŐGÉP nem minden esetben szükséges a betegek szállításához, mert lehetőség van arra is, hogy kereskedelmi járatokon – orvosi felügyelettel – szállítsunk pácienseket. Ennek viszont olyan elemi szakmai szabályai vannak, amelyeket be kell tartani.

Az egyes légitársaságok saját szabályzót dolgoztak ki a többi utassal együtt történő betegszállításra. Ennek megfelelően minden esetben előzetesen részletes adatlapot kell kitölteni, ami alapján pl. eldöntik, hogy az aktuális beteg/sérült szállítható-e egyáltalán kereskedelmi járaton, utazása, az utazás alatti várható ellátási igénye, általános állapota nem zavarja-e a többi utast. Szintén ez alapján fontolják meg, hogy turista vagy éppen business osztályon javasolt-e a szállítás, ülve, félülő helyzetben, vagy éppen hordágyon fekve kell-e szervezni a járatot. Ebben az esetben fontos tudni, hogy a hordágy miatt minimum 9 ülést kell lefoglalni, plusz természetesen az egészségügyi kísérő ülését is meg kell venni (rendszerint oda-vissza).

Kereskedelmi járaton történő betegszállítás esetén az előzetes állapotfelmérést követően javaslatot teszünk a kísérő KOMPETENCIASZINTJÉRE, a megrendelés esetén ennek megfelelően biztosítjuk mentőápoló, mentőtiszt, vagy szakorvos felügyeletét a járaton. Valamennyi egészségügyi munkatársunk hivatásszerűen dolgozik légi mentőjárművön, sokéves tapasztalattal rendelkeznek a limitált tér és sajátos fizikai környezet adta lehetőségek közötti munkavégzés terén.

Megjegyzés: Fontos tudni, hogy a beavatkozási lehetőségek egy kereskedelmi járaton minimálisak, a rendszerint egyedül utazó egészségügyi kísérő kapacitásai végesek. Általában elmondható, hogy ott leginkább csak általános ápolási feladatok – komfortérzet biztosítása, fájdalomcsillapítás, stb. – és korlátozott orvosi beavatkozások elvégzésére van lehetőség.

Logisztikai – és a fentiek miatt – orvosszakmai, illetve gyakran pénzügyi szempontból sem mindig javasolt a kereskedelmi járatokon történő a betegszállítás, ilyenkor van szükség a speciális mentőrepülőgéppel történő szállításra. Ha például a végcél csak átszállással érhető el, akkor a földi várakozás ideje tetemes lehet, illetve a köztes időben pl. ambulancia nem érhető el és a beteg mozgatása is problémás.

FŐBB REFERENCIÁK ÉS PARTNEREINK

A TrustAir cégcsoport eddigi működése során többek között az alábbi vállalatokkal, szervezetekkel működött együtt, nyújtott számukra egészségügyi szolgáltatásokat, illetve tanácsadási és/vagy projekt-menedzsment tevékenységet is végzett.