Trust Air

Orvosi tanácsok

Hogy az utazás kellemes élmény maradjon

Az utazás élmény. Aki útnak indul a legritkább esetben számít arra, hogy nyaralása, síelése vagy üzleti útja alatt valamilyen betegség, egészségkárosodás, vagy sérülés éri. A megelőzésen hatalmas hangsúly van, hiszen sokan hajlamosak elfeledni, hogy egy idegen országban a fizika törvényei, a természet erői és szervezetünk tűrőképessége ugyanúgy mérendő, és testünk ugyanúgy esendő, mint az otthoni biztonságos környezetünkben. Éppen ezért a szabadság okozta felszabadultság nem szabad, hogy egyenlő legyen a felelőtlenséggel, az óvatlansággal, a kockázat keresésével és határaink feszegetésével.
Aki valamilyen ismert, krónikus betegségben szenved, annak külföldi tartózkodása, pihenése alatt is követnie kell kezelőorvosának utasításait, előírásnak megfelelően kell szedni gyógyszereit, vagy kell részt vennie kezeléseken. Ez nemcsak a tartósan külföldön tartózkodó egyénekre igaz, de egy több órás szomszédos országban zajló üzleti tárgyalásra se induljon el senki rendszeresen szedett gyógyszerei, vagy akut rosszullét során bevált terápiás készítményei nélkül!

Indulás előtt mindig ellenőrizzük, hogy a gyógyszereink nem járnak-e le az út alatt, illetve kellő mennyiségben állnak majd rendelkezésre. A külföldön vásárolható gyógyszerek bár hasonló, vagy ugyanolyan hatóanyagúak, de hatóanyag tartalmuk, hatáserősségük, kiszerelésük és leginkább gyári nevük eltérő lehet, nem beszélve árukról. A hazánkban receptköteles gyógyszerek valószínűleg más országban is csak orvosi rendelvényre adhatók ki!

Megelőzés

Aki már az indulás előtt valamilyen fertőzéstől, akut egészségkárosodástól szenved, esetleg egy krónikus betegség elhanyagolt stádiumában van, jobb ha nem is indul útnak. A külföldön súlyosbodó, komplettálódó betegség csak további kellemetlenségeket, ellátási nehézséget és jelentős költséget okozhat. Senki ne induljon betegen útnak!

A betegség megelőzés egyik fontos eleme a higiéniai szabályok maradéktalan betartása. Néhány kedvelt turista paradicsomban a higiéniai feltételek nem mindig az európai gyakorlatnak és gyomornak konformak, így hamar előfordulhat, hogy egy kellemetlen hasmenés, gyomorrontás, allergiás reakció kialakulása lesz óvatlanságunk büntetése.

Ételekről, italokról

Javasolt a nyers zöldségek és gyümölcsök ásványvízzel történő megmosása, a fokozott kéz higiéne betartása, akár otthonról hozott fertőtlenítő, dezinficiáló kendők, törlők gyakori használata. Az sem baj, ha az evőeszközöket, poharakat, üvegek nyakát töröljük át használatuk előtt.

Ételek fogyasztásakor vegyük figyelembe, hogy az adott ország gasztronómiai szokásai, az ételek elkészítésének módja, azok fűszerezése, jelentősen eltérhet az általunk megszokottól. Sok kellemetlen pillanattól kíméljük meg magunkat, ha csak mértékkel fogyasztunk a szervezetünk által kevésbé ismert erős adalékanyagokból, fűszeres, esetleg nem kellően átsütött ételekből. A vendéglátó kedves kínálása hízelgő, de számoljunk a következményekkel is! Nyers tengeri ételeket lehetőleg ne fogyasszunk! Ezek gyakran nagyon allergének, melyek akár életet veszélyeztető reakciókat is okozhatnak! A gyümölcsöket lehetőleg hámozva fogyasszuk! Utcai árusoktól nem javasolt semmilyen nyers zöldség, gyümölcs, házi készítésű nyalánkság és főleg nem hús és tejtermékek vásárlása és fogyasztása!

Italokat, üdítőket, már felbontott üvegből ne fogadjunk el, kérjük, hogy azt szemünk láttára bontsák fel! Ez nemcsak a fertőzésektől, de a szándékos mérgezéstől, kábítószer vagy tudatmódosító szer bevitelétől is megkímél bennünket, amely további súlyos (pl. szexuális erőszak, kifosztás) következményekkel is járhat. Az üdítős üvegeket, italos palackokat felbontás előtt mossuk meg, ha lehet használjunk szívószálat!

A jégkockával felszolgált italokat sok helyen érdemes kerülni, mivel a hálózatból érkező víz tisztasága kérdéses lehet. Kávé és tea készítéséhez mindig forralt vizet használjunk! Ásványvizet csak bontatlan palackból fogadjunk el! Étteremben szóda helyett érdemesebb szénsavas ásványvizet kérni.

Testápolás, öltözködés

Bizonytalan higiéniás környezetben a fogmosáshoz is érdemes ásványvizet használni. Zuhanyozás közben ne igyunk a vízből, azt ugyanis nem ritkán fúrt kutakból szolgáltatják.

Öltözködjünk rétegesen, az adott klimatikus viszonyoknak megfelelő ruházatot vigyünk magunkkal! Egy plusz melegebb ruhadarab még a mediterrán országokban is szükséges lehet. A napnak kitett testrészeket védjük minden esetben legalább egy réteg ruhával, de alatta is használjunk megfelelő faktorerősségű naptejet! Sok napsütéssel rendelkező területeken a fejet és nyakat védő fejfedő és megfelelő minőségű UV szűrős napszemüveg legyen nálunk! Túrákhoz, különösen erdőben, mezőkön, hegyvidékeken és sivatagban zárt cipőt, lábbelit viseljünk!  Használjunk rovarriasztó sprayt, kenőcsöt, balzsamot! Elsősorban északi országokba vagy hegyvidékre utazva, mindig legyen nálunk esőkabát és/vagy esernyő! Esti szabadtéri programokhoz használjunk hosszú nadrágot és könnyű felsőt, karokat is befedő ruhadarabokat! Tengeri (főleg sziklás) fürdőzéskor a vízben is hordható lábbeli fontos viselet (pl. tengeri sünök ellen).

Utazással kapcsolatos oltások

Szintén a megelőzést szolgálja, ha utazás előtt meggyőződünk arról, hogy a célországban javasolt-e valamilyen oltás előzetes beadatása. Ne feledjük, hogy a védettség kialakulásához bizonyos oltások esetében akár hetekre is szükség lehet! Az oltásokról részletesen ITT olvashat. Sárgaláz -, hepatitis A, B -, veszettség -, gennyes agyhártyagyulladás-, kanyaró- rózsahimlő mumpsz -, agyhártyagyulladás -, diftéria tetanusz-, tífusz-, kolera-, gyermekbénulás-, kullancs okozta agyvelőgyulladás és bárányhimlő elleni oltások a leggyakrabban igényeltek, de bizonyos esetekben az utazás előtt ajánlott az influenza és a tüdőgyulladás egyik kórokozója elleni oltás is!  A tanácsadás és ellátás térítés ellenében vehető igénybe. Utazással kapcsolatos oltásokat a fővárosi és a megyei ÁNTSZ Oltóközpontjaiban is végeznek. Az oltások egy része a háziorvosnál is felvehető.

Hasmenés, gyomorrontás

Az utazások alatt, vagy a hazaérkezés után a leggyakoribb probléma az emésztési zavarok mellett a gyomorrontás, hasmenés, hányás, mely akár súlyos fokú folyadék és elektrolit vesztéshez, kiszáradáshoz is vezethet. Az utazók hasmenése, vírusok, baktériumok és egysejtűek okozta bélfertőzések, a fertőző májgyulladás, a tífusz, étellel és vízzel terjedő fertőző betegségek fordulhatnak elő. A legfontosabb szabály a megelőzés! Készüljön hasmenés következtében elveszített só pótlására, a bélflóra helyreállítására gyógyszertárban beszerezhető készítményekkel (Normaflore, Normolyt por), vagy vigyen magával konyhasót és cukrot! Ezek megfelelő keveréke hasonló hatású (elkészítése: 4 teáskanál cukor + 2 teáskanál só + 1 liter palackozott vagy forralt víz). Várostól, orvosi ellátástól távoli helyre utazók vagy hosszabb időt trópusokon töltők orvosi szenet, bélfertőtlenítőt, esetleg bélműködés lassítót vigyenek magukkal! Rövid antibiotikus kúrához szükséges gyógyszert orvossal kell megbeszélni és felíratni.

Tengerpartra utazóknak

A napégés akár félóra alatt is kialakulhat, viszont akár 2-3 napot is igénybe vehet míg újra a tengerpartra merészkedünk. Ne rontsa el nyaralását azzal, hogy egy sötét szobában tölti az időt! A megfelelő, lehetőleg magas faktorszámú naptej megvásárlását már itthon tegye meg, hiszen egy túristaparadicsomban annak ára bizonyosan magasabb is lesz. Trópusi országokban délelőtt 10 és délután 5 között kalapban, a vállát és a nyakat fedő ruházatban sétáljon! Vízisportokhoz, hajóutakhoz, fürdőzéshez is érdemes fehér pólót használni, hiszen a nyíltvízen a napégés kockázata fokozott. Búvárkodók is készüljenek fel a napszúrás és napégés elkerülésére! Néhány tengeri növény és kisebb ragadozó (medúza, tengeri sün) mérges csípésétől, harapásától, szúrásától az úszócipő hatékonyan megvéd. Ne nyúljon trópusi víziállatokhoz, ha nem tudja, veszélyesek-e! Nyersen semmiképp ne egyen tengeri élőlényeket!

Búvároknak, néhány szó a keszonbetegségről

A búvárok kiképzésük során megtanulják, hogy hogyan kerülhető el a keszonbetegség kialakulása, de balesetek sajnos bárkivel történhetnek. A keszonbetegség vagy más néven dekompressziós betegség olyan tünetegyüttes, amely során a nagy nyomáson feloldódott nitrogén a nyomás csökkenése miatt buborékokat képez a szövetekben és a vérben. Leggyakrabban a középfül sérül, azonban a vérerekben keletkező légbuborékok a tüdő verőereibe jutásával könnyen kialakulhat légembólia is, amely  életveszélyes állapot.

Panaszok, tünetek

A keszonbetegség tünetei nem azonnal alakulnak ki. A felszínre érést követő egy órában mindössze a károsodást elszenvedők felének vannak panaszai, de 6 órán belül az arány már 90%-osra tehető. A panaszok fokozatosan kezdődnek, és csak később komplettálódnak.

A legenyhébb forma jellemzően fájdalmat okoz. A fájdalom általában a kar és a láb ízületeiben jelentkezik először. Eleinte csak enyhe vagy csak átmeneti, de később fokozatosan egyre súlyosabbá válik. A ritkább tünetek között a viszketést, a foltos bőrelváltozást és a kifejezett fáradtságérzést lehet tapasztalni.

A keszonbetegség súlyosabb formája jellemezően idegrendszeri tünetekhez vezet, melyek az enyhe érzéskieséstől a bénulásig, légzésleállásig változhatnak. Amennyiben a gerincvelő érintett, érzéskiesés, zsibbadás és gyengeség alakulhat ki a karban, a lábban vagy mindkettőben. A kisfokú gyengeség vagy zsibbadás órák alatt mehet át visszafordíthatatlan bénulásba. Vizelési képtelenség is előfordulhat. Az agyi érintettség tünetei – melyek hasonlóak a légembóliához – a fejfájás, zavartság, beszédzavar és a kettőslátás. Eszméletvesztés ritkán előfordulhat. A vénákon a tüdőkbe vándorló gázbuborékok köhögést, mellkasi fájdalmat és súlyosbodó légszomjat idéznek elő. A súlyos esetek keringési összeomlással és halállal fenyegetnek.

Kórisme és kezelés

A diagnózist CT vagy MR vizsgálat segítségével mindig orvos kell, hogy megállapítsa.
Bizonyos esetekben (enyhe panaszokat okozó viszketés, bőrfoltosság, kimerültség) nem kell rekompressziós kezelés, de megfigyelés szükséges, mert órák alatt állapot rosszabbodás kialakulhat.

Súlyosabb tünetek esetén a beteget magas nyomású (rekompressziós) kamrába kell helyezni, mert az hatékonyan helyreállítja az érintett szövetek vér- és oxigénellátását. A rekompresszió után a nyomást fokozatosan, csökkentik, hogy elegendő idő legyen a keletkezett, felesleges gázok károsodás nélküli eltávozására. A rekompressziós kezelés a merülés utáni első 48 órában járhat sikerrel, és akkor is alkalmazni kell, ha a legközelebbi ilyen kamra elérése hosszabb betegszállítást vesz igénybe. Várakozás, vagy szállítás közben jól záró arcmaszkkal kell oxigént adni, illetve szájon át vagy intravénásan folyadékot kell bevinni. A kezelés kezdetének elhúzódása emeli a maradandó károsodás kockázatát.

Megelőzés

A merülést előre kell megtervezni dekompressziós táblázat vagy számítógép segítségével. Ez a táblázat azt is jelzi, hogy mikor kell közbeiktatni a dekompressziós pihenőket.

Több napos búvárkodás után, fél-egy napos felszíni tartózkodás ajánlott repülés vagy nagyobb tengerszint feletti magasságra utazás előtt. Az enyhe keszonbetegségből meggyógyultak legalább két hétig tartózkodjanak a merüléstől!

Malária és rovarcsípések

A malária ellenes szer és a rovarirtó (bőrre, ruházatra) együttesen hatékony! A verítékező bőrfelületet gyakrabban válik a vérszívók célpontjává, így azt érdemes többször is rovarriasztóval befújni, bekenni. Fürdés után érdemes megismételni a kezelést! Napnyugta után hosszú ujjú ruha, hosszú nadrág, zokni, cipő, a rovarcsípés esélyét csökkenti. A maláriát terjesztő szúnyogok inkább este, a Dengue lázat terjesztők nappal csípnek. Maláriaveszélyes területen használjon alváskor szúnyogriasztóval (külföldön legismertebb a Permethin) átitatott hálót! Magyarországon forgalomban lévő antimaláriás szer a Lariam, amelynek használatát 1 héttel az indulás előtt kell kezdeni, és 4 héttel a hazaérkezés után is szedni kell, heti 1 alkalommal. Alkohollal együtt májkárosító hatása fokozódik! Depresszióra hajlamos hölgyek Lariamot ne szedjenek! Malária megelőzésére 15 kg súly alatti gyermeknek Lariam nem adható. A Delagil dózisa testsúlytól függő. Már 2 héttel az indulás előtt szedni kell, folyamatosan, hazaérkezés után még 4 hétig.

Várandósoknak

Indulás előtt nőgyógyászati vizsgálat javasolt, erről rövid angol nyelvű igazolás szükséges lehet. Útlevelében kis kártyán szerepeljen a vércsoport és egyéb betegségeiről szóló információ, gyógyszereinek listája, esetleg kezelőorvosának elérhetősége! A 30. terhességi hét fölött a légitársaságok visszautasíthatják a szállítást. Hosszú repülőút alatt óránként sétáljon 10 percet! Különösen ügyeljen a higiéniai szabályok betartására. Az internet segítségével könnyen tájékozódhat a legközelebbi szülészet-nőgyógyászattal rendelkező kórház címéről és telefonszámáról. Kössön olyan biztosítást, amely szükség esetén a külföldön megszületendő baba hazaszállítását is tartalmazza! Terhesség első harmadában élő vakcina nem adható (pl.: sárgaláz elleni oltás).

Gyermekkel utazóknak

Akár csak néhány napra, akár hosszabb időre utazik csecsemővel, kisgyermekkel mindig vigyen magával a gyerekágy fölé rovarirtóval átitatott szúnyoghálót, vízfertőtlenítőt (filteres pumpa), magas faktorú napvédőt, homokozó cipőt! A szabadban szárított ruhaneműt mindig vasalja át mert a szabad levegőn szárított ruhaneműbe betegséget terjesztő rovarok, szúnyogok rakhatják petéiket és fertőzhetik meg azokat. A repülőútra készítse elő a baba kedvenc játékát, kellő mennyiségű folyadékot, csere pelenkát, nedves törlőt! A közelmúltban lezajlott középfülgyulladás, arcüreggyulladás igen heves fájdalmat okozhat az utastérben lévő kabinnyomás változása miatt. Ha halaszthatatlan az utazás, fülcsepp, orrcsepp, fájdalomcsillapító legyen kéznél!
Gyermekkel utazók legalább két hónappal az indulás előtt kérjék orvos tanácsát a védőoltásokkal kapcsolatban! Sárgaláz elleni oltás 9 hónapos kor alatt nem adható!

A Magyarországon kötelező korszerinti, a külföldön kötelező és javasolt oltásokat időben illeszteni kell! Néhány esetben, csak több oltás nyújt teljes védelmet!

TrustAIR TrustAIR TrustAIR TrustAIR