Trust Air

Teendők baj esetén

Külföldi tartózkodásunk alatt sajnos előfordulhat, hogy azonnali egészségügyi segítségre van szükségünk. Akik beszélik az adott ország nyelvét, esetleg huzamosan tartózkodnak, dolgoznak külföldön és ismerik a helyi körülményeket, azok könnyebben tudnak segítséget kérni. Akik nem beszélnek egyetlen világnyelvet sem, azok segítség nélkül bizony nagyon nehezen boldogulnak. Csoportos utazás esetén az idegenvezetők sok mindenben tudnak segíteni, de ne feledjük el, hogy egy hirtelen fellépő egészségkárosodás, sérülés esetén minden perc számíthat, így érdemes a lehető legrövidebb riasztási láncot igénybe venni.

Szállodákban, campingekben, bizonyos appartman ház komplexumokban található 24 órás recepció szolgálat. A mentők, vagy orvosi ügyelet hívására nyugodtan kérjünk segítséget a recepción dolgozó személyektől. A szomszéd szobában, vagy sátorban tartózkodó turista valószínűleg ugyanúgy nem fogja ismerni az adott ország segélyhívó számait mint mi. Európában a 112 segélyhívó szám standard, de ne feledjük, hogy az angol nyelvű operátor elérése itt is bizonyos időt vehet igénybe! Közterületen elhelyezett telefonfülkék egyre kevésbé hozzáférhetőek, azonban ha találunk ilyet úgy a mentők, a rendőrség és a tűzoltóság száma abban általában megtalálható. Strandokon, tengerpartokon keressünk vízimentőt!

Közterületi rosszullétek, balesetek esetén a helyi járókelőkön kívül a taxisok, rendőrök, tömegközlekedési eszközök vezetői, éttermi dolgozók fognak tudni a leghamarabb mentőt hívni számunkra.

Néhány ország sürgősségi ellátása számunkra lehet szokatlan, vagy ismeretlen, így ne csodálkozzunk, ha például az Egyesült Államok bizonyos államaiban egy közterületi rosszulléthez a tűzoltók érkeznek meg elsőként. Ne ijedjen meg, ezek a szakemberek megfelelő képzettséggel rendelkeznek a betegellátás megkezdéséhez, újraélesztés végzéséhez.

A laikus elsősegélynyújtás és újraélesztés több, főleg nyugat európai országban sokkal fejlettebb és szélesebb körben ismert az itthon tapasztalthoz képest. Nem árt azonban, ha már elindulás előtt, akár az utazás közben áttekintünk néhány életmentéshez szükséges rövid oktatófilmet. Ezekben az esetekben minden másodperc számít! Laikus újraélesztéshez kapcsolódó oktatófilm elérhető ITT vagy ITT. Ebből a videóból csecsemők és gyermekek újraélesztéséhez és idegentest okozta fulladás megoldásához kaphat hasznos segítséget.

Amennyiben kórházat, sürgősségi betegellátó helyet keresünk, szintén érdemes a helyiek segítségét kérni, hiszen a térképeken jelzett kórházak lehetnek specializált intézmények is, ahol esetleg nem található az egészségkárosodás típusának megfelelő profil. Ha van lehetősége és talál, használjon mobil applikációt! Hasznos kereső szavak angolul: emergency, first aid, ambulance, doctor, hospital, rescue.

Amennyiben a betegség súlyossága és dinamikája megengedi, illetve már a kórházba érkezés után, a helyi ország magyarországi nagykövetségének felkeresése is hasznos segítség lehet. Azt se feledjük el, hogy az esetleges hazaszállítás megszervezésében is hatékony segítséget nyújt számunkra a külképviselet. Ők a tolmácsolásban is segítségünkre lesznek, így a kórházi ellátásban és felvilágosításban is jól hasznosítható a konzulátus dolgozóinak hely és nyelvismerete. A külképviseletek elérhetősége megtalálható ITT.

Az utasbiztosítóval minél hamarabb fel kell venni a kapcsolatot, ez a biztosítási feltételek betartása miatt is fontos (lásd.: utasbiztosításokról), illetve azt is tartsuk szem előtt, hogy a biztosító asszisztencia szolgálata tolmács biztosításával és a hazaszállítás teljes körű megszervezésével lesz segítségünkre.

A „házi patikából” érdemes magunkkal vinni az alábbiakat:

  • rendszeresen szedett gyógyszereinket
  • láz és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő tabletta, gyermekeknek kúp formájában (a kúpok hűtve tartandóak!)
  • hasfogók, görcsoldók, hányinger csökkentők
  • különböző méretű sebtapaszok
  • szem és orcseppek
  • allergia elleni készítmények
  • napégésre használható spray vagy krém.

Ezek felírását és rövid tanácsadást a háziorvosnál is lehet kérni, de a felsorolt készítmények általában recept nélkül kaphatóak. Ha úgy gondolja, hogy antibiotikumra lenne szüksége, mindenképpen keressen fel egy orvost, önállóan lehetőség szerint ne kezdjen antibiotikus terápiát!

TrustAIR TrustAIR