PIPER PA-42 CHEYENNE IIIA

A Piper PA-42 Cheyenne két hajtóműves turboprop repülőgép ideális választás a légi betegszállítás igényeihez az európai légtérben.

A TrustAir Aviation Kft. három ilyen kecses formájú és sokoldalúan használható repülőgéppel rendelkezik. A modell túlnyomásos kabinja, amely utazómagasságon normál légköri nyomást is képes fenntartani, az utazási komfort mellett a légi betegszállítás elengedhetetlen feltétele. Valamennyi repülőgép cargo door-ral felszerelt, így a ki- és beszállás, a hordágyak mozgatása  kényelmesen megoldható. Gépeink egy, illetve dupla hordággyal felszereltek, így szükség esetén akár két fekvőbeteg szállítása is megoldható. Business konfigurációban 7, rövidebb távon akár 8 utas együttutazása is lehetséges. A légi betegszállításban leggyakrabban használt kis jetek közül a LearJet 35 és a Cessna Citation Bravo kabinméreteivel is vetekszik, hosszban közel egy méterrel meghaladja azokat. A betegellátás során komfortosabb és akár az egy, akár a kéthordágyas konfigurációban kényelmesebb hozzáférést biztosít a beteghez.

A Piper modellek jellemző utazómagassága 24- 28000 láb (kb. 8-9 km), sebességük 500 km/h feletti, hatótávolságuk közel 1800 km.  A rövid fel- és leszállópálya igény miatt a gépek rendkívül rugalmasan használhatók, így lehetséges az úticélhoz legközelebb eső reptér kiválasztása. Mindez lehetővé teszi, hogy mindig optimális körülmények között, kényelmesen és nem utolsó sorban reális utazási költségek mellett jussunk el a kívánt végcélhoz. A fenti adatokat egyben értékelve tehát látszik, hogy az európai/mediterrán térségben repülve a jetek sebességkülönbség terén lényeges előnnyel nem bírnak, gépeink ideális választást jelentenek a térségben végrehajtott beteg- és szervszállítási feladatokhoz.