EMERGENSIM VR

INTENZÍV TRANSZPORT SAJÁTOS KÖRÜLMÉNYEINEK SZIMULÁLÁSÁRA FEJLESZTETT EGYEDÜLÁLLÓ AI TÁMOGATOTT VIRTUÁLIS VALÓSÁG TRÉNING ALKALMAZÁST

A TRUSTAIR ÉS AZ ARWORKS

Közös kezdeményezéssel és innovatív fejlesztéssel az egészségügyi mentőrepülésben eddig soha nem látott, egyedülálló VR tréning alkalmazást fejlesztett két magyar cég – a TrustAir Aviation és az ARworks – a légi transzport sajátos körülményeinek szimulálására. Az úttörő alkalmazásnak köszönhetően lehetővé vált egy, az egészségügyben eddig nem használt területen alkalmazni és kihasználni a VR technológia, valamint a mesterséges intelligencia nyújtotta előnyöket.

„Több mint 10 éve fejlesztünk AR/VR megoldásokat és egyre biztosabban látszik, hogy a Virtuális Valóság az oktatásban találja meg azt a területet, ahol tényleg rengeteg előnnyel jár alkalmazása. Ennek oka, hogy bármilyen, egyébként drága, nem elérhető vagy éppen veszélyes környezet teljes értékű 3 dimenziós digitális ikerpárját létre lehet hozni, ahol szinte bármilyen eszközzel, termékekkel, szerszámmal, de akár emberekkel végzett műveletet be lehet gyakorolni. Mindezt ma már úgy, hogy egy minden tudás birtokában lévő AI alapú oktató segíti a tanulót és számtalan telemetrikus és biofeedback adatot lehet a tanulás, gyakorlás alatt rögzíteni és elemezni ” – emeli ki Budaházy Szabolcs, az ARworks ügyvezetője.

A közösen fejlesztett VR tréning alkalmazás célja, hogy valósághű, szimulált környezetben készítse fel a kezdő medikusokat, orvosokat, egészségügyi szakdolgozókat a mentőrepülőgépen, de akár mentőhelikopteren, vagy éppen mentőautóban történő betegellátásra. Az eszköz jól modellezi a rendelkezésre álló teret, az egészségügyi eszközök elérhetőségét, a zajt és nem utolsó sorban magát a pácienst, akit a szállítás során el kell látni.

A jövőben a több szakaszból álló fejlesztés folyamatos orvosszakmai képzési program keretein belül újszerű eszközökkel javíthatja a betegbiztonságot.

A két cég összefogásából született egyedülálló oktatási alkalmazás a jövőben sok cég életét könnyítheti meg lerövidítve a képzések idejét és csökkentve annak költségeit. A VR-technológia nagy előnye, hogy képes költséghatékonyan előállított exkluzív virtuális térben speciális tanulási eszközt létrehozni, amely a valós működési környezetet szimulálva, élethű közegben teremt lehetőséget a tanulásra akár földrajzilag távoli emberek számára, vagy akár nagy létszámban is.

A Meta Quest 2 VR szemüvegen futó alkalmazásában a felhasználó egy fotorealisztikus 3D virtuális repülőgépen találja magát, melyet környezeti zajok (repülőgép hajtóművek, orvosi berendezések hangjai stb.) tesznek valósághűvé – a felhasználó  bejárhatja a magasban repülő gépet, megismerheti az ott található orvosi eszközöket is, de természetesen legfontosabb feladat a beteg véletlenszerűen romló állapotának kezelése. Fontos funkció, hogy a gépen utazik Prof is, aki egy ChatGPT-t használó, soha nem fáradó, mindig türelmes 3 dimenziós oktató, aki kérdez és akinek a hallgató kérdéseket tehet fel a repülőről, az ott található eszközökről, vagy bármilyen más témáról.

„Régóta tudjuk, hogy létezik virtuális és kiterjesztett valóság és, hogy ezekben a technológiákban  komoly lehetőség van az oktatási/tréning tevékenységünk fejlesztése szempontjából is. Ezért kerestük meg elképzeléseinkkel az ARworks-öt, hogy biztosítsa a fejlesztői hátteret szakmai elképzelésünk megvalósításához, az oktatási tevékenységünk megújításához – mondta Dr. Túri Péter, a TrustAir Aviation ügyvezetője.

A TrustAir tervei szerint a VR technológia zseniális megoldásainak köszönhetően, még mielőtt egy új kolléga valós élethelyzetben is kipróbálja magát, a legkülönfélébb szcenáriókon keresztül készülhet majd fel a kritikus helyzetekre korlátlan gyakorlási idővel és lehetőséggel anélkül, hogy szűkösen rendelkezésre álló erőforrásokat kellene használnia.

Az alkalmazás tökéletesen szimulálja a betegellátás speciális helyzetét egy mentőrepülőgép fedélzetén, ahol a szűkös kabin csak korlátozott mozgást tesz lehetővé. A rendszert folyamatosan fejlesztik, egyre összetettebb egészségügyi szcenáriók integrálásával. A későbbiekben a szimuláció kezdetét megelőzően, a felhasználói adatok bekérésével megoldható lesz az egyes felhasználók értékelése, fejlődésének nyomon követése, akár a vizsgáztatása is a VR térben elvégzett feladatok idejének és azok siker rátájának mérésével együtt.

A TrustAir Aviation Kft. Európa elismert egészségügyi magánszolgáltatójaként 2015 óta nyújt nemzetközi légi betegszállítási szolgáltatást saját repülőgépflottával magyar és spanyol bázisairól. A cég menedzsmentje elkötelezett a légimentés és légi betegszállítás, valamint az ehhez kapcsolódó oktatás, tudományos tevékenység szakmai színvonalának innovatív fejlesztése mellett, a cég ügyvezetője három hiánypótló szakkönyv kiadója és mecénása is egyben. Az egyedülálló tréning alkalmazás fejlesztése kiemelt fontosságú lehet a hazai és nemzetközi szakma részére.

Az ARworks a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) egyik hazai, de a nemzetközi piacon is sikeresen szereplő cége, amely számos ügyfelet szolgál ki fejlesztéseivel az autóipar, a gyógyszeripar, az ingatlanfejlesztés vagy éppen a védelmi szektor területén, ahol ezeket az új technológiákat alkalmazzák a szervezetek értékesítési, marketing vagy éppen oktatási tevékenységük hatékonyabbá tételére. Az ARworks ennek megfelelően készített már Mesterséges Megtermékenyítés VR traininget, Virtuális Autószalont vagy éppen többfelhasználós Metaverzum toborzó irodát.

További kérdés esetén állunk rendelkezésükre.

Kontakt:

ARWorks – Budaházy Szabolcs email: szbudahazy@arworks.com

TrustAir Aviation – dr. Túri Péter email: turi.peter@trustair.hu